Website : www.jocm.vn Email : jocm@bachmai.edu.vn Phone : +84947040855
https://doi.org/10.52322/jocmbmh.130.07
TÓM TẮT
Mục tiêu: Nghiên cứu nhằm đánh giá kết quả chăm sóc và tình trạng dinh dưỡng người bệnh cao tuổi bị suy tim điều trị nội trú tại bệnh viện Lão khoa Trung ương.
Đối tượng và phương pháp nghiên cứu: Nghiên cứu theo dõi dọc trên 155 bệnh nhân suy tim trong thời gian từ 25/6 đến 25/9 năm 2022.
Kết quả: Có 38,7% bệnh nhân bị suy dinh dưỡng và 47,1% nguy cơ bị suy dinh dưỡng (theo chỉ số MNA); có 60,4% bệnh nhân bị suy dinh dưỡng theo đánh giá nồng độ albumil. Theo dõi theo chỉ số BMI cho thấy tình trạng suy dinh dưỡng tăng từ 18,1% lên 19,4% nhưng tỷ lệ có nguy cơ suy dinh dưỡng giảm từ 25,2% xuống 16,5%. Kết quả cho thấy tỷ lệ suy dinh dưỡng hoặc có nguy cơ bị suy dinh dưỡng ở bệnh nhân suy tim trong nghiên cứu là khá cao..
Kết luận: Kết quả nghiên cứu gợi ý cần đánh giá tình trạng dinh dưỡng ở tất cả những bệnh nhân suy tim khi nhập viện để có những kế hoạch chăm sóc giúp giảm cải thiện tình trạng dinh dưỡng ở bệnh nhân suy tim.
Từ khóa: Suy dinh dưỡng, suy tim, người cao tuổi
ABSTRACT
CARING RESULTS, NUTRITIONAL STATUS OF OLDER PATIENTS WITH HEART FAILURE AT NATIONAL GERIATRIC HOSPITAL
Objectives: The study aimed to evaluate the results of care and nutritional status of elderly patients with heart failure inpatient treatment at the National Geriatric Hospital.
Participants and Methods: Longitudinal follow-up study on 155 heart failure patients from June 25 to September 25 of 2022.
Results: There were 38.7% of patients were malnutrition and 47.1% had a risk of malnutrition (according to the MNA index); 60.4% of patients were malnutrition according to albumil levels. Evalutating BMI index showed that malnutrition increased from 18.1% to 19.4%, but the rate at risk of malnutrition decreased from 25.2% to 16.5%. The results showed that the rate of malnutrition or the risk of malnutrition in heart failure patients in the study is quite high.
Conclusion: Our fundings suggested that it is necessary to assess the nutritional status of all patients with heart failure on admission to give care plans that will reduce or improve the nutritional status of patients with heart failure.
Keywords: Malnutrition, heart failure, elderly.