Website : www.jocm.vn Email : jocm@bachmai.edu.vn Phone : +84947040855
https://doi.org/10.52322/jocmbmh.136.0104
TÓM TẮT
Mục tiêu: Đánh giá kiến thức, thực hành của bà mẹ về chăm sóc dinh dưỡng cho trẻ từ 6-24 tháng bị nhiễm khuẩn hô hấp cấp tính (NKHHCT).
Đối tượng và phương pháp nghiên cứu: Mô tả tiến cứu 109 đối tượng trên các chỉ tiêu đánh giá về kiến thức (12 yếu tố) và thực hành (07 yếu tố).
Kết quả: Tỷ lệ kiến thức chung đạt yêu cầu 76,1% và thực hành chung đạt yêu cầu là 68,8%. Kiến thức được trả lời đúng cao nhất là thời điểm cai sữa cho trẻ (89,9%), sau đó là chế độ dinh dưỡng cho trẻ sau khỏi bệnh (88,1%). Kiến thức thấp nhất là yếu tố nguy cơ NKHHCT (41,3%) và nguyên tắc cho trẻ ăn dặm bổ sung (59,6%). Thực hành đạt cao nhất là thực hành cho trẻ bú khi sốt (90,8%), thấp nhất là thực hành cho trẻ ăn (loại thức ăn, gia vị…) (39,4%). Các hoạt động thực hành khác tương đối thấp như Thực hành theo dõi cân nặng trẻ (51,4%) và Thực hành vệ sinh trước, sau khi cho trẻ ăn (56,0%).
Kết luận: Tỷ lệ kiến thức, thực hành chung đạt yêu cầu còn thấp, đặc biệt là kiến thức về yếu tố nguy cơ bệnh, nguyên tắc cho trẻ ăn dặm bổ sung, thực hành các nhóm thức ăn đảm bảo đủ dinh dưỡng bữa ăn, thực hành theo dõi cân nặng trẻ và vệ sinh trước, sau cho trẻ ăn.
Từ khóa: Kiến thức, thực hành; nhiễm khuẩn hô hấp cấp tính
ABSTRACT
ASSESSMENT OF MOTHER'S KNOWLEDGE AND PRACTICE ON NUTRITIONAL CARE FOR CHILDREN 6-24 MONTHS WITH ACUTE RESPIRATORY INFECTIONS AT THANH NHAN HOSPITAL IN 2023
Objectives: To assess knowledge and practice of mothers about nutritional care for children aged 6-24 months with acute respiratory infections.
Participants and Methods: A prospective description of 109 research subjects on the evaluation criteria of knowledge (12 factors) and practice (07 factors).
Results: The rate of satisfactory general knowledge is 76.1% and satisfactory general practice is 68.8%. The highest correctly answered knowledge was the time of weaning for children (89.9%), followed by nutrition for children after recovery (88.1%). The lowest knowledge was the risk factors for acute respiratory infections (41.3%) and the principles of complementary feeding (59.6%). The highest practice was the practice of breastfeeding when the child had a fever (90.8%), the lowest was the practice of feeding the child (type of food, seasoning, etc.) (39.4%). Other practices are relatively low such as Child weight monitoring practice (51.4%) and Hygiene practice before and after feeding (56.0%).
Conclusion: The rate of satisfactory general knowledge and practice is still low, especially knowledge of disease risk factors, principles of complementary feeding, practice of nutritional composition of meals, and practice of Monitor baby's weight and clean before and after feeding.
Keywords: Knowledge and practice; acute respiratory infections.