Website : www.jocm.vn Email : jocm@bachmai.edu.vn Phone : +84947040855
TÓM TẮT
Mục tiêu: Đánh giá tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan trên người bệnh sau phẫu thuật nội soi điều trị ung thư dạ dày (UTDD) tại bệnh viện Bạch Mai năm 2024.
Đối tượng và phương pháp nghiên cứu: Nghiên cứu mô tả, tiến cứu trên 65 người bệnh phẫu thuật nội soi điều trị UTDD tại khoa Phẫu thuật Tiêu hoá-Gan mật tuỵ bệnh viện Bạch Mai.
Kết quả: Tỷ lệ suy dinh dưỡng (SDD) của người bệnh ung thư dạ dày sau phẫu thuật (PT) còn khá cao và có xu hướng tăng lên so với thời điểm trước PT, cụ thể theo chỉ số BMI tỷ lệ này là 33,9%, theo PG-SGA là 53,8% và theo chỉ số albumin là 58,5%. Các yếu tố liên quan đến tình trạng dinh dưỡng của người bệnh là bệnh giai đoạn III-IV (OR=2,89, p<0,05) và PT cắt dạ dày toàn bộ (OR=4,70, p<0,05).
Kết luận: Tỷ lệ SDD ở người bệnh ung thư dạ dày sau PT còn khá cao, cần xây dựng chế độ chăm sóc dinh dương chuyên biệt cho những người bệnh ung thư giai đoạn muộn và cắt dạ dày toàn bộ.
Từ khoá: tình trạng dinh dưỡng, ung thư dạ dày, phẫu thuật nội soi
ABSTRACT
NUTRITIONAL STATUS AND SOME RELATED FACTORS IN PATIENTS AFTER LAPAROSCOPIC SURGERY FOR GASTRIC CANCER
AT BACH MAI HOSPITAL IN 2024
Objective: To evaluate the nutritional status and some related factors in patients after laparoscopic surgery for gastric cancer at Bach Mai Hospital in 2024.
Participants and Methods: Descriptive, prospective study conducted on 65 patients undergoing laparoscopic surgery for gastric cancer at the Department of Digestive-Hepatobiliary-Pancreatic Surgery, Bach Mai Hospital.
Results: The rate of malnutrition in gastric cancer patients after surgery is still quite high and tends to increase compared to the time before surgery, specifically according to BMI index this rate is 33.9%, according to PG-SGA is 53.8% and according to albumin index is 58.5%. Factors related to the nutritional status of patients are stage III-IV disease (OR=2.89, p<0.05) and total gastrectomy (OR=4.70, p<0.05).
Conclusion: The rate of malnutrition in gastric cancer patients after laparoscopic surgery is still quite high. It is necessary to develop a specialized nutritional care regimen for patients with late-stage cancer and total gastrectomy.
Keywords: nutritional status, gastric cancer, laparoscopic surgery